Öne Çıkanlar flamingo atıcılık sporu keklik kaç yıl yaşar atıcılık şamua

Bu haber kez okundu.

Atıcılık Sporu hakkında Temel Bilgiler

Atıcılık; tarihin en eski aktivitelerindendir ve bir spor olarak 10. yüzyılda isviçre de tarih sahnesine çıkmıştır. 13. ve 14. yüzyıllarda Almanlar sadece erkeklerin katıldığı atıcılık kulüpleri kurmuşlar ve bu kulüplerde kaval tüfeği ile atıcılık benzeri faaliyetlerde bulunmuşlardır. Kaval tüfeği, modern tüfeğin öncüsü olmuştur. Atıcılığın tam olarak spor haline gelmesi ise silah sektöründe gelişmelerin meydana geldiği 16. yüzyılda mümkün olabilmiştir.

Branşın Amacı
Hareketli ya da hareketsiz hedefi, silah aracılığı ile vurmak bu branşın amacıdır.
Sporcu Özellikleri
Atıcılık kullanılan silaha göre belirli bir güç gerektirir. Kişinin atış yaparken bir yerine zarar vermemesi ve sakatlanmaması için bu sporu yapacak olan kişilere öncesinde testler uygulanır.
Branş Kategorileri
Erkek ve kadınların ayrı ayrı yarıştığı müsabakalar iki ana kategoriye ayrılır. Değişik mesafelerdeki hedeflere atış yapılan yivlİ-yivsiz havalı ve ateşli silahlarla, sabit hedeflere ya da hareketli hedeflere atış yapılır.

“Olimpiyatlarda 11 altın madalya kazanan Carl IOsburn bu branşın efsane ismi kabul edilir.”
– Carl Osburn
– ABD

Tarihi Süreç

  1. yüzyıl boyunca birçok ülkede atıcılık kulüpleri kurulmuştur. Bu dönem sonrasında federasyonlaşan spor, Türk tarihinde de önemli bir yere sahiptir. Spora yatkın Türkler atıcılığı 1910 yılından itibaren sportif amaçla kullanmaya başlamıştır.

Yarış Esnasında Giyilen Ekipmanlar

Atıcılar kategorilere göre farklı kıyafetler giyerler. Tüfek atışı sporcuları; atış ceketi, 50 metre yatarak ve çökerek atışlar için tüfek kayışı, atış ayakkabısı, atış eldiveni, atış pantolonu, gözlük ve kulaklık kullanır. Tabanca atışları yapan sporcular ise atış gözlüğü, atış ayakkabısı ve kulaklık kullanırken; trapskeet atışları için, atış yeleği, atış gözlüğü, şapka ve kulaklık kullanılır.

Atıcılık Sporunu Yapmak İsteyenler İçin

Atıcılık silahını kullanabilen, fiziksel gücü bulunan, zihinsel olgunluğu atıcılık sporunu anlayabilecek düzeyde olan herkes bu sporu yapabilir. Bu olgunluk kişiden kişiye değişse de 12-14 yaş arası kişiler bu spora başlayabilir. Bunun dışında ileri yaslarda olan kişiler de bu sporu icra edebilir.

Türkiye’ de Atıcılık Spor Branşında Eğitim Veren Kulüpler Özel Eğitim Merkezleri ( MAPS )

Tarihi Süreç Ve Bazı Detay Bilgiler

Atıcılık; tarihin en eski aktivitelerindendir ve bir spor olarak 10. yüzyılda isviçrede tarih sahnesine çıkmıştır. 13. ve 14. yüzyıllarda Almanlar sadece erkeklerin katıldığı atıcılık kulüpleri kurmuşlar ve bu kulüplerde kaval tüfeği ile atıcılık benzeri faaliyetlerde bulunmuşlardır. Kaval tüfeği, modern tüfeğin öncüsü olmuştur. Atıcılığın tam olarak spor haline gelmesi ise silah sektöründe gelişmelerin meydana geldiği 16. yüzyılda mümkün olabilmiştir.

Atıcılık yarışmaları eski zamanlarda genelde noelde yapılırdı. Bu yarışmalar bir festival havası içerisinde geçer ve kazanan sporcuya genellikle ödül olarak para veya altın verilirdi.

1710′da yeni tür tüfeklerin ortaya çıkmasıyla atıcılık Amerika’ya da sıçradı. 1890′larda atıcılık sporu için özel silahların geliştirilmesiyle birlikte atıcılığa olan ilgi daha da arttı. Amerikalılar bundan sonra Avrupa’dakine benzer hedefler kullanmaya başladılar.

1825 yılında artık bir atıcılık faaliyetine 1000′e yakın kişi izleyici olarak geliyordu. Daha sonraları Amerika’da ulusal atıcılık federasyonları kurulmaya başlandı. 1907 yılında Amerika’da sekiz ulusal atıcılık federasyonu vardı. Şu anda ise 148 üyeden oluşan Uluslararası Atıcılık Federasyonu Amerika’da faaliyet göstermektedir.

En sevilen Yaz Olimpiyatları spor dallarından biri olan Atıcılık Sporu 1896 yılında gerçekleşen ilk modern  Olimpiyat Oyunlarından beri  yaz oyunları tarihindeki yerini almıştır. Kadın sporcular ise atıcılık dalındaki ilk madalyalarını modern olimpiyatlar yapılalı neredeyse bir yüzyıl geçtikten sonra 1976′da almışlardır.

Erkek ve kadın sporcular değişik atıcılık silahları olan av tüfekleri, tabanca ve havalı silahları değişik atıcılık disiplinlerinde kullanmaktadırlar. Günümüz modern olimpiyat oyunlarında Tek ve Sabit atışlarda“iScore Atıcılık Sistemlerinin” de teknolojisine sahip olduğu Elektronik Hedef Sistemleri kullanılmaktadır. Hareketli hedef türleri olan Trap ve Skeet  atışlarından, 10 ve 50 metre ye kadar değişebilen  mesafelerde sabit atış türlerine kadar bir çok değişebilir hedef vardır. Tüm bu atıcılık disiplinlerinde atıcılar farklı pozisyonlarda duruşlar sergileyerek atışlarını tamamlarlar.

OLİMPİK ATICILIK TURNUVALARI

2008 Yaz Olimpiyatlarından dokuz erkek ve altı bayan olmak üzere  onbeş adet olimpik Atıcılık  etkinliği oldu. Modern Yaz Olimpiyatlarında değişik atıcılık disiplinlerinde müsabakalar yapılmaktadır;

  • 10m Havalı Tabanca (60 atış) Erkek
  • 10m Havalı Tüfek (60 atış) Erkek
  • 25m Çabuk Atış Tabanca (60 atış) Erkek
  • 50m Tabanca (60 atış) Erkek
  • 50m Tüfek 3 Pozisyon (3×40 atış) Erkek
  • 50m Tüfek Yüzükoyun (60 atış) Erkek
  • Duble Trap (150 hedef) Erkekler
  • Sket (125 hedef) Erkekler
  • Trap (125 hedef) Erkekler
  • 10m Havalı Tabanca (40 atış) Kadın
  • 10m Havalı Tüfek (40 atış) Kadın
  • 25m Tabanca (30 +30 atış) Kadın
  • 50m Tüfek 3 Pozisyon (3×20 atış) Kadın
  • Sket (75 hedef) Kadın
  • Trap (75 hedef) Kadın

OLİMPİK ATICILIK TAKIM & EKİPMANLARI

Havalı Tabanca

Havalı tabanca; sıkıştırılmış hava ya da karbondioksit (CO2) ile kullandıkları çekirdeği fırlatan bir silahdır. Olimpiyat etkinlikleri için kullanılan havalı tabancalar diğer el  tabancalarından daha farklı görünüme sahiptir. Bu tabancalar da  4.5mm (.177 inç) mermiler kullanılır.

Havalı Tüfek

Havalı silah gibi havalı tüfeklerde bir hedefi vurmak için sıkıştırılmış hava ya da karbondioksit(CO2) ile 4.5 mm ( .177 inç) mermiler kullanırlar.  Havalı Tüfek ile Havalı Tabanca arasındaki  farklılık ise tüfeklerin uzun namlulu olup omuzla desteklenebilmesi ve tabancalardan daha kolay bir şekilde doğruca hedef alınabilmesidir.

Çabuk Atış Tabancası

Çabuk atış tabancaları yarı otomatik ve tek atış yapabilir şekilde tasarlanmıştır. 2008 yılından bu yana Olimiyat Oyunlarında 22 kalibrelik çabuk atış tabancaları kullanılmaktadır.

Seri atışlar da kollar gergin ve bilekler kilitlenmiş durumda olmalıdır. Çünkü geri tepme sebebiyle nişan hattının bozulması ihtimali yüksektir. Buna engel olmak için silah yavaş atışta olduğundan daha sıkı ve kontrollü tutulmalıdır. Atış sırasında dikkat tamamen arpacığı hedef üzerinde tutmaya yoğunlaştırılmalıdır. Atış sırasında, arpacık gezin içinden hedef üzerinde görülür görülmez tetik düşürülerek atış yapılır.

Olimpik çabuk atışlarda 4,6 ve 8 saniyelik zaman peryotlarında 22 kalibrelik tabanca ile beş atış dizisi tamamlanır.

Tabanca

Olimpiyat oyunlarında kullanılan tabancalar seri atış yapan silahlardan farklı olarak tek atış yapar ve 22 kalibrelik mermiler ile yavaş atış tekniklerinde kullanılırlar.

3 pozisyonlu tüfek atışı

22 kalibrelik bu atış türü Olimpiyatlarda kullanılmaktadır. Kullanılan bu üç pozisyon  ayakta, diz çökmüş ve uzanarak yapılan atış pozisyonlarıdır. Bu atıcılık disiplininde Erkek ve Kadınlar için biraz farklı silah türleri mevcut olsa da en nihayetinde kadınların ve erkeklerin kazanmaları için aynı şartlar geçerlidir.

Yüzüstü Uzanarak Tüfek Atışı

Bu atış disiplininde de 22 kalibrelik tüfek gerekmektedir. Diğer atış türlerinden tek farkı ,bu atışın ilk andan son ana kadar hepsi yüzükoyun pozisyonda gerçekleşmektedir.

PUANLAMA

Tüfek ve tabanca etkinliklerinin tümünde, halka (yuvarlak) hedefler kullanılır. Hedefler, büyük bir halka ile içe dogru gittikçe küçülen, tek ortak merkezli 10 halkadan oluşur. Hedefin boyutu, atıcıdan hedefe olan uzaklığa göre değişir. Hedefteki en dış halka 1 puan içindeki halka 2 puan olmak üzere diğerleri aynı sistemle artar. Merkezdeki halka ise 10 puandır. Kazanan kişiyi belirlemek için her atışın skoru  taplanır ve en yüksek puana sahip olan atıcı kazanır.

Tüfekle yapılan sket ve trap atışları için makineler hedefleri  havaya atar. Atış yapan kişinin amacı atılan  her hedefi vurmaktır. En çok hedefi vuran kişi kazanır. Çift  trap ve sket atışlarında atıcıya her hedef için tek bir atış hakkı verilir. Sadece trap atışlarında her hedef için iki atış izni verilir.

ATICILIK EKİPMANLARI

Havalı tabanca, sıkıştırılmış hava ya da karbondioksit (CO2) gazı basıncıyla çekirdeği fırlatan silahlardır. Olimpiyat etkinlikleri için kullanılan havalı tabancalar diğer el  tabancalarından daha farklı görünüme sahiptir. Bu tabancalar da  4.5 mm (.177 inç) mermiler kullanılır.

Havalı tabanca gibi havalı tüfeklerde bir hedefi vurmak için sıkıştırılmış hava ya da karbondioksit (CO2) gazı basıncı ile  4.5 mm ( .177 inç) mermi kullanırlar.

Havalı Tüfek ile Havalı silah arasında ki  farklılık ise tüfeklerin uzun namlulu olup omuzla desteklenebilmeleri ve silahlardan daha kolay bir şekilde doğruca nişan alınabilmesidir.

Çabuk atış tabancaları yarı otomatik ve tek atış yapabilir şekilde tasarlanmıştır. 2008 yılından bu yana Olimiyat Oyunlarında 22 kalibrelik çabuk atış tabancaları kullanılmaktadır.

İlgili Bağlantılar

Türkiye Atıcılık Federasyonu

Uluslararası Atıcılık Federasyonu