Öne Çıkanlar sazan avı bıldırcın avı meraları atıcılık branşı trap sporu nerde avlanılacak

Bu haber kez okundu.

YABAN DOMUZU (Sus scrofa)

Familyası: Domuzgiller (Suidae). Yaşadığı yerler: Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’nın ormanlık ve bataklık alanlarında. Özellikleri: İri-uzun kafalı, gri veya kahverengi sert tüylü bir hayvan. Erkeği 180 cm uzunluk, 100 cm yükseklik ve 200 kg ağırlığa ulaşabilir. Tarlalara büyük zararlar yaparlar. Ömrü: 30 yıl kadar. Çeşitleri: Avrasya yabandomuzu, Afrika yabandomuzu, Hindistan yabandomuzu meşhurlarıdır.

Ormanlık ve sulak bölgelerde sürüler hâlinde yaşayan bir memeli. Evcil domuzun atasıdır. İri, kaba vücutlu ve atik bir hayvandır. Çoğunlukla Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da rastlanır. Ilık bölge hayvanlarıdır. Avustralya’da bulunmaz. İri-uzun başının ucunda disk biçiminde oynak bir burnu vardır. Ayakları dört parmaklıdır. Üst köpek dişleri dışarı uzayarak yukarı kıvrılır. Bunları toprağı kazıyarak bitki köklerini çıkarmakta ve savunmada kullanır. Gündüzleri çalılıklar arasında uyuklar. Pis çamurlu sularda yatarak vakit geçirir. Gece sürüler hâlinde ortaya çıkarak tarlaları 30 cm’yi bulan güçlü dişleriyle sökerek ekinlere büyük ziyan verirler. Yediğinden fazlasını sökmek ve çiğnemek sûretiyle israf eder. Bitki köklerine düşkündür. Solucan, fâre ve sürüngen de yer. Erkekler ayrı gruplar hâlinde dolaşır.

 


Üreme devrelerinde dişilerin arasına karışırlar. Kızgınlık dönemleri kasım-ocak arasındadır. Dişi 4 aylık gebelik devresinden sonra 2 ile 12 arasında yavru doğurur. Çoğunlukla doğum mart-mayıs ayları arasına rastlar. Yavruların kahverengi postları koyu çizgili ve beneklidir. Dişi ile berâber dolaşırlar. 3-4 yılda erginleşirler.

Pis ve çirkin hayvanlardır. “Döğmeli Afrika domuzu”, dünyânın en çirkin hayvanı olarak şöhret yapmıştır. Düşmanları tarla sâhipleri, kurt, vaşak ve leopardır. İnsanın kokusunu çok uzaktan alarak kaçarlar. Yaralı yabandomuzu çok tehlikelidir. Böyle bir durumda yüksek bir ağaca çıkmak en uygundur. Yavruları ile sıkıştırılan bir dişi de saldırgandır. Tarlalara büyük ziyan verdiğinden köpeklerin yardımıyla avlanır. Eti tirişinlidir. (Bkz. Domuz) Alm. Wildschwein, Fr. Sanglier, İng. Wild boar. Familyası: Domuzgiller (Suidae). Yaşadığı yerler: Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’nın ormanlık ve bataklık alanlarında. Özellikleri: İri-uzun kafalı, gri veya kahverengi sert tüylü bir hayvan. Erkeği 180 cm uzunluk, 100 cm yükseklik ve 200 kg ağırlığa ulaşabilir. Tarlalara büyük zararlar yaparlar. Ömrü: 30 yıl kadar. Çeşitleri: Avrasya yabandomuzu, Afrika yabandomuzu, Hindistan yabandomuzu meşhurlarıdır.

Ormanlık ve sulak bölgelerde sürüler hâlinde yaşayan bir memeli. Evcil domuzun atasıdır. İri, kaba vücutlu ve atik bir hayvandır. Çoğunlukla Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da rastlanır. Ilık bölge hayvanlarıdır. Avustralya’da bulunmaz. İri-uzun başının ucunda disk biçiminde oynak bir burnu vardır. Ayakları dört parmaklıdır. Üst köpek dişleri dışarı uzayarak yukarı kıvrılır. Bunları toprağı kazıyarak bitki köklerini çıkarmakta ve savunmada kullanır. Gündüzleri çalılıklar arasında uyuklar. Pis çamurlu sularda yatarak vakit geçirir. Gece sürüler hâlinde ortaya çıkarak tarlaları 30 cm’yi bulan güçlü dişleriyle sökerek ekinlere büyük ziyan verirler. Yediğinden fazlasını sökmek ve çiğnemek sûretiyle israf eder. Bitki köklerine düşkündür. Solucan, fâre ve sürüngen de yer. Erkekler ayrı gruplar hâlinde dolaşır.

Üreme devrelerinde dişilerin arasına karışırlar. Kızgınlık dönemleri kasım-ocak arasındadır. Dişi 4 aylık gebelik devresinden sonra 2 ile 12 arasında yavru doğurur. Çoğunlukla doğum mart-mayıs ayları arasına rastlar. Yavruların kahverengi postları koyu çizgili ve beneklidir. Dişi ile berâber dolaşırlar. 3-4 yılda erginleşirler.

Pis ve çirkin hayvanlardır. “Döğmeli Afrika domuzu”, dünyânın en çirkin hayvanı olarak şöhret yapmıştır. Düşmanları tarla sâhipleri, kurt, vaşak ve leopardır. İnsanın kokusunu çok uzaktan alarak kaçarlar. Yaralı yabandomuzu çok tehlikelidir. Böyle bir durumda yüksek bir ağaca çıkmak en uygundur. Yavruları ile sıkıştırılan bir dişi de saldırgandır. Tarlalara büyük ziyan verdiğinden köpeklerin yardımıyla avlanır. Eti tirişinlidir.

KAYNAK : REHBER ANSİKLOPEDİSİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.