Öne Çıkanlar sazan avı bıldırcın avı meraları atıcılık branşı trap sporu nerde avlanılacak

Bu haber kez okundu.

YABAN TAVŞANI (Lepus europaeus)

Yaban Tavşanı, ağırlığı 2-7 kg arasında değişmektedir. 10 cm. kadar kuyruğu vardır. Kulakları genelde arka ayakları kadar uzunluktadır. Kulaklarını etrafında döndürebilirler. Yılda iki defa tüy değiştirmektedirler. Yaz aylarında kahverengi veya kahverengiye yakın, grimsi, kış aylarında da daha çok beyaz renge bürünürler. Ortalama yaşam ömürleri 3-4 yıl kadarı olmaktadır. Son derece hıza sahiptir. Sağlıklı görünümü ve gelişken olmasıyla bu tavşan türünü geçebilen türü çok nadirdir. Yaban Tavşanı evcillerine göre sağlıklı ve dayanıklılığa sahiptir. Evcil tavşanlar, hazır mama ile beslenerek bütün günlerini kafeste yaşayarak geçirirler. Yaban tavşanı aynı zamanda atlet ve maraton koşucusuna benzer. Bundan dolayı doğanın ona koşucu özelliğini vermiştir. Tavşanın yumuşacık postunun altında kaslarınla örgülüdür. Yetişmiş bir tavşandaki uzunluk 70-75 cm, ağırlık da 6 kg kadar görülür. Bu hayvan da en belirleyici özelliği uzvunun kulaklarındadır. 10-14 cm ulaşarak oldukça hareket ederler.

Kulakları, dıştan görüntüsüyle çok incecik bir tüyü olan iç tarafından çok daha ince tüyüyle örterek kapatmıştır. Kulakların renginin diğer tavşanlarla benzerlik sağlar. Kış aylarında grimsi rengine bürünürler. Kafatasının uzunluğu ile yan tarafının biraz dar olup, gözleri iri, biraz çıkıktır. Bir düğme gibi yan taraftadır. Gözlerinin rengi kahve-sarı, turuncu gibidir. Bazı edilen bilgilere göre tavşan gözünün, yan tarafına çok iyi gözle görebilirler, hareket eden nesneleri de gözünle görür, taa ki, hava kararsa da net görürler. Fakat önüne bakarak çok iyi göremezler.
İşitme duyuları gayet iyidir. Tavşan bunun bilincine varmıştır, kısa, kısa, durarak seslenebilirler. Bu gibi durumlarda kafasını kaldırırken, kulaklarını dikerler. Endişeli oldukları zaman arka ayaklarının üzerine kalkarak yüksekten dinlemeye başlar ve kafasını da çevirir. Tavşandaki güzel kulakları sayesinde yalnızca sesleri duyabilmek için değildir. Afrika fili kulakları gibidirler.
Yaban Tavşanı
Habitatı
Dağılım ve habitat alanlarının içinde yada 0 rakım denizlik kenarındaki otluk alanlarında, ormanlık yada açık arazi olan yerlerde, bataklık alanlarında ve 2500 m'ye yakın dağlıklarda bulunurlar. Küçük toprağın oyuklarına ve çalıların altına gizlenerek yaşarlar.
Yayılışı
Orta ve (İber Yarımadası hariç) Güney Avrupa'dan, Çin'e kadar görülen yaban tavşanı, Türkiye'de oldukça da görülebilmektedir. Trakya bölgesinde kaçakçılık ve avcılık dalında olmak üzere bazı bölgelerin dağılımı oldukça azalmıştır.
Beslenmesi, Yaz aylarında yeşil otlar, mantar, meyve, kış aylarında da ağacın kabukları ile kuruluk otları yerler.
Biyolojisi
Gebelik süreçleri 40 gündür. Doğurganlıkları yılda 2 kere yada 3-4 kez doğurabilmektedirler. Tavşanlar çoğunlukla ot ile beslenirler ama ağaç yapraklarının kabuklarını da yerler. Yaban tavşanları, evcillerin büyüğü olan ada tavşanı türünden çok daha değişik türüdür. Boy olarak, bacak ve kulakları fazla uzunken atletik görünümü dikkat çeker. Ada tavşanının yaptığı tünel gibi sistem yapmaz yavrularını açık alanlarda çalı, ağaç diplerine yaptığı yuvalarda doğurmaktadır. Yavruları ada tavşanı yavruları gibi tüysüz ve gözleri kapalı olmaz. İlk günden itibaren hareket etmeye başlarlar. Yavruların sayısı doğum yıllarına göre artış olabilmektedir. Anne yavrularını gözler önünde emzirmez. Erkek, dişiler için çoğu zaman kavga ettikleri görülmektedir.
Göçü, Genelde göç etmezler. Yaz ve kış boyunca aynı bölgede kalarak yaşamlarına devam ettirirler.
Ötüşü, Sıkıştırılırsa yada bir yırtıcı tarafından yakalanırsa bebek ağlaması gibi ses çıkartabilmektedir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.