Hemen hemen herşeyde olduğu gibi Avcılıktada kendine has kurallar vardır ve bu kurallar tecrübe edilerek usta avcıların deneyimlerinden aktarılarak günümüze kadar gelmiştir, bunlardan bazılarını sizlerle paylaşayım ;
öncelilke gideceğiniz ava göre malzemelerinizi bir gün önceden hazırlayın,kendi aracınızla ava gidiyorsanız yakıtını bir gün önceden alın ve aracınızı ufakta olsa bir bakımdan geçirin, hangi saatte gidiyorsanız arkadaşlarınıza söz verdiğiniz saatte mutlaka orda olun.
Silah ruhsatınızın ve avcılık belgenizin yanınızda olduğundan emin olun,bir gün önceden av kotanızı almayı unutmayın.
Diyelim bıldırcın avına gidiyorsunuz ve av sahasına geldiniz eğer avlakta başka avcılar var ise onların önüne geçmemeye çalışın mümkünse aynı hizzada kalarak avcı kolunda gitmeye özen gösterin, köpeğiniz varsa ve usta değilse diğer avcıların avını bozmamak için oradan uzaklaşın.
Bıldırcın avında kamuflaj elbiselerin aksine gözle daha iyi gözüken turuncu veya kırmızı elbiseler giymeyi tercih edin varsa ayakkabı tozluğu kullanın yanınızda mutlaka su bulundurun, av esnasında sigara içmemeye özen gösterin eğer içtiyseniz iyice söndürdüğünüzden emin olun.
Köpeğiniz fermada ise atış yapacağınız tarafı iyice kontrol edin güneşe doğru veya arkanızdan kalkmış olan ava  tüfek atmayın, vurduğunuz kuşu başka bir avcının köpeği almışsa sahibinin kuşu size vermesini bekleyin siz almaya çalışmayın başkasının köpeği size yakın bir yerde ferma vermişse hemen koşmayın, sahibinin size izin vermesini bekleyin, sizin köpeğiniz başka bir avcının önünde ferma vermişse ona atışı  ikram edin zaten kuş onun önünden kalkacaktı bu sizin asaletinizi gösterir.
Her atıştan sonra mutlaka tüfeğinizi kontrol edin, merada başka bir avcının önünden geçmemeye çalışın mutlaka arkasından dolaşın ve yaklaştığınızda ''Rastgele'' diyerek selamlamayı unutmayın.
Tüfeğinizi taşırken namlunun yukarıya doğru baktığından emin olun eğer yakınınızda namlusu size doğru çevrilmiş bir avcı var ise  namlusunu başka yöne çevirmesini ikaz edin, merada iken tüfeğinizi omuza asmamayı alışkanlık edinin  mümkün olduğunca tüfek elinizde olsun zira avın ne zaman kalkacağı belli olmaz
Yerde gördüğünüz kuşa fişek atmayın, avınıza kaçma şansı tanıyın, uzakta olan avı yaralayacağınızdan dolayı  gereksiz atış yapmayın, kaybettiğiniz bir avı uzun süre aramayın bu diğer avcıların avını bozmasına sebep olur, yaralı olarak önünüzden geçen bir avı vurduğunuzda arkadaşınıza avı kendisinin vurduğunu ve yaralı olduğunu söyleyerek ona teslim edin.
Unutmayın.! Avcı ; Avcılığın kendine has kurallarına özen gösterip uyduğu müddetçe Avcıdır..