Öne Çıkanlar havalı tüfek alabalık çeşitleri greener av tüfeği deutch kurhzaar nesli tükenen kuşlar

Bu haber kez okundu.

Bıldırcın Avı Nasıl Yapılır ?

Av sezonu bıldırcın avıyla açıldığı için ve yaz aylarında yapıldığı için genelikle ava yeni başlayan avcıların ve yaş itibariyle daha yaşlı olan avcıların, yürümesi ve avı kolay olmasından dolayı ilk olarak tercih ettikleri avcılık türüdür ayrıca yeni ava başlayan av köpeği sahipleri kuşun bol olması sebebiyle acemi olan köpeklerini yetiştirmek için bıldırcın avını tabiri yerindeyse iple çekerler.

Bıldırcın avı diğer yapılan avlara nazaran yaz aylarında olması, düz meralarda ve anız olarak tabir edilen biçilmiş buğday tarlalarında yapıldığı için daha kolaydır. Av merası genellikle anız,dikenlik şeklindeki kısa otlar,pancar tarlaları,ayçiçeği tarlaları ve yonca tarlalarıdır. Bıldırcın; gündüz avı yapılması, yakın kalkması ve genellikle düz olarak uçması sebebiyle kolay vurulan bir av türüdür,usta avcılar bu avda genellikle karavana atmazlar, acemiler ise bu avda bolca fişek attıkları için ustalaşırlar.

Tüm bunlara rağmen avcılığın kendine has kurallarına ve avcılıkta güvenlik önlemlerine uymayan avcılar, bıldırcın avına katılan avcıların çok olması ve düz meralarda avının yapılması bakımından büyük sorunlar  yaşayabilirler.

TÜFEK:

Bıldırcın avında genellikle 60-65cm namlu boyu olan 12 calibre av tüfekleri kullanılır, saçma dağılımı bakımından en geniş olan 4/4  şoklar tercih edilir, usta avcılar bıldırcın avının kolay olmasından dolayı kuşa kaçma şansı vermek amacıyla genellikle  20 kalibre tüfekleri tercih ederler. Şoklu tüfeklerde bıldırcına yapılan yakın atışlarda vurma şansı azalır bu yüzden bıldırcına yol vermek ve yakın atış yapmamak en doğrusudur, kuşun zayıf ve küçük olması bakımından, yakın atışlar dağılmasına sebep olur ve bu durum hiçte etik değildir.

FİŞEK:
Bıldırcın avında kullanılan fişekler 12 kalibre tüfekler için 25-30 gram 10-11 numara fişekler olmalıdır, genelde tüm çap tüfekler içinde bu gramaj ve numaralar tavsiye edilir, daha büyük numaralı fişekler veya 12 numara saçma olan daha küçük fişeklerin uzaktan vurması zorlaşacağından dolayı tavsiye edilmez.

KIYAFET AKSESUAR :

Bıldırcın avı yaz aylarında yapıldığı için ince bir gömlek,tişört, yelek ve sağlam ince bir pantolon ile  spor ayakkabı yada yazlık bir bot  giyilebilir. Dikenli ve anız tarlalarında avının yapılmasından dolayı kene ve benzeri böceklerin üzerinize çıkmaması için  ayakkabı üzerine tozluk giyilmesi tavsiye edilir,kesinlikle güvenlik bakımından kamuflaj elbiseler giyilmemelidir,bıldırcın avının kalabalık ve düz meralarda yapılmasından dolayı en çok av kazaları bu avda meydana gelmektedir dolayısıyla  şapka veya yeleğinizin kolay görülebilmeniz açısından mutlaka turuncu veya kırmızı renkli olması gerekmektedir, Av pantolonunuzda veya yeleğinizde mutlaka kıymetli evrak veya eşyalarınızı koyabileceğiniz fermuarlı bir cebinizin olmalıdır.

Bıldırcın avında hemen hemen her avda olduğu gibi mutlaka yanınızda  bir çakı veya küçük bir av bıçağı, kuş askılığı, düdük,  ağrı kesici ilaç, matara yada küçük su şişeşi ile su, çakmak, güneş gözlüğü veya sarı renkli atış gözlüğü bulundurmanız  yeterlidir.

TİYOLAR :

Bıldırcın avında genellikle aynı meralara gitmek, kuşun nerde olduğu ve nerelerden kalkabileceğini  bilmemiz açısından bizlere büyük avantaj sağlar ,anız kenarları,  rüzgarlı havalarda rüzgar almayan tepe arkaları, sıcak saatlerde yoncalık veya pancar tarlaları  bıldırcını daha çok bulabileceğiniz yerlerdir, akşam saatlerinde ise bıldırcın, sık ve dikenli otlardan, anızlara doğru veya açık yerlere çıkmaya başlar, ayrıca iki tarla arasında bulunan otlu ve dikenli sınırlardan bolca bıldırcın kaldırma imkanı vardır.

Merada diğer av arkadaşlarınızla düz bir hat şeklinde avcı kolunda  ve birbirinizden yaklaşık 8-10 metre mesafeyle orta hızda yürüyünüz. Bu mesafe meraya göre, anızın sıklığına göre değişebilir. Hızlı yürüyerek çok yer dolaşmak teorisi yanlıştır, çünkü hayvan yanından ritmik tarzda ve hızlı yürüyen avcının kendisini görmediğini sanmakta ve kalkmamaktadır, bu sebeple ara sıra  durmakta, ritmik yürüyüşü bozacak hareketler yapmakta fayda vardır. Arkadaşlarınıza doğru kalkan yada güneşe doğru ve arkanızdan kalkan bir kuşa  kesinlikle atış yapmayınız,

Meralar sahipli yerlerdir dolayısıyla biçilmemiş buğday tarlası,pancar tarlası,yonca tarlası veya sebze ekili diğer tarlalardan geçiş yaparken kesinlikle zarar vermemeye özen gösteriniz.İzinsiz meyve veya sebzeleri koparıp yemeyiniz aksi halde büyük sorunlar yaşayabilirsiniz.